вторник, 23 октомври 2012 г.

Хотел Орбита Благоевград и посещение на Рилския Манастир

Хотел Орбита Благоевград е напълно обновен в края на 2012г. Разположен сред красива природа и невероятни панорамни гледки, той е един от най-атрактивните хотели в Благоевград. На разположение на гостите и посетителите му са първокласен ресторант с превъзходна кухня, лятна тераса със спираща дъха гледка, атрактивно барбекю и много хубави изживявания.
Местоположението на хотел Орбита Благоевград е отлична отправна точка за посещение за забележителностите в югозападния регион на България. Една от най-известните туристически дестинации е Рилският манастир, разположен на около 40 км от Благоевград.
Рилски Манастир
Рилският манастир е основан в началото на 10 век от св. Иван Рилски. Първоначално сградата е била съвсем малка, скромно приютявайки монаха и малкото му последователи. Според житието на св. Иван Рилски при него е идвал и самия цар Петър. След смъртта му, монахът е обявен за светец. По-късно през 12 век манастирът е дарен с привилегии и земи от владетелите на Втората българска държава.
През 1335г. местен феодал с прякор Хрельо възстановява манастира, като построява каменна църква и кула, която е останала до днес. През 14 век манастирът е даряван и от тогавашните български владетели Иван-Александър и Иван Шишман. През 15 век обаче манастирът е разрушен и опожарен. С помощта на Теофан, Йоасаф и Давид – трима братя, както и руският манастир "Св. Пантелеймон" манастирът започва да се възстановя. Получено е разрешение мощите на светеца да бъдат пренесени от Велико Търново (тогавашната столица) обратно в манастира.
Цялата история на Рилския манастир през вековете е белязана от разрушения и възстановявания. Той е подкрепян от много български владетели и руски царе, а най-активното му развитие е през Възраждането на България – 18-19 век.
Манастирът е един от най-значимите културни паметници и символи на нашата държава, той е включен в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО. Днес Рилският манастир е една от най-популярните дестинации в България, а и на Балканите. Ежегодно стотици хиляди туристи го посещават и запазват завинаги част от красотата и очарованието му в сърцата си.

4 коментара:

  1. Хотелът в Благоевград е добър, а който не е бил на манастира задължително трябва да го посети!

    ОтговорИзтриване
  2. yes, the hotel blagoevgrad is easy to find, check this: http://hotel-orbita.bg

    ОтговорИзтриване
  3. приказна природа има около хотела Благоевград

    ОтговорИзтриване